Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος στην Ευρώπη: Η Νορβηγία καλεί σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την Ουκρανία - Λυσσασμένη αντίδραση Kallas

Εμφύλιος στην Ευρώπη: Η Νορβηγία καλεί σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την Ουκρανία - Λυσσασμένη αντίδραση Kallas
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eide, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει «φωνή στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις μέσα στην ίδια την ΕΕ
Μια σκληρή μάχη φαίνεται πως εκτυλίσσεται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ήπειρος στο ουκρανικό ζήτημα.
Η ένταση αναζοπυρώθηκε σήμερα όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eide, δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει άμεσο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας, μετά την υποχώρηση των ΗΠΑ από τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.
Η δήλωση βόμβα του Νορβηγού ΥΠΕΞ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη γραμμή των Βρυξελλών, οι οποίες δια στόματος Kaja Kallas προειδοποιούν ότι οι απευθείας συνομιλίες με τη Μόσχα αποτελούν «παγίδα» του Vladimir Putin.

«Να υπάρχει ευρωπαϊκή φωνή»

Ειδικότερα, ο Espen Barth Eide δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Μιλώντας πριν από συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στην Κύπρο στο περιοδικό Politico, όπου συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο ορισμού ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ, τόνισε:
«Πιστεύω ότι είναι σωστό να υπάρχει μια ευρωπαϊκή φωνή στο τραπέζι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη διαθέτει δικά της στρατηγικά συμφέροντα, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στις ανάγκες της Ουκρανίας.

Σύγκρουση με την Kallas

Οι δηλώσεις του Eide ήρθαν σε αντίθεση με τη στάση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Kaja Kallas.
Η Kallas προειδοποίησε ότι οι απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία αποτελούν «παγίδα» που στήνει η Μόσχα:
«Πρόκειται για μια παγίδα στην οποία η Ρωσία θέλει να μας οδηγήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ίδια αναφέρθηκε και στην πρόταση του Vladimir Putin να μπορούσε να αναλάβει ρόλο απεσταλμένου ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Gerhard Schröder.
Το παρασκήνιο για πιθανό Ευρωπαίο διαπραγματευτή εντείνεται καθώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται να μειώνουν την εμπλοκή τους στις ειρηνευτικές προσπάθειες, καθώς οι διαμεσολαβητές του Donald Trump, Steve Witkoff και Jared Kushner, έχουν στρέψει την προσοχή τους κυρίως στη Μέση Ανατολή και στις συνομιλίες με το Ιράν.
Αυτό αφήνει πολιτικό κενό, το οποίο αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να καλύψουν.

Zelenskyy και Putin συμφωνούν… αλλά όχι στο πρόσωπο

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τόσο ο Vladimir Putin όσο και ο Volodymyr Zelensky εμφανίζονται θετικοί στην παρουσία Ευρωπαίου εκπροσώπου στις συνομιλίες.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές διαφωνούν πλήρως για το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο.
Μετά την αναφορά Putin στο όνομα του Gerhard Schröder, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andrii Sybiha, αντέδρασε ειρωνικά, δηλώνοντας ότι:
«Την ίδια καταλληλότητα θα είχαν και ο Gérard Depardieu ή ο Steven Seagal».

Διαφορετικές γραμμές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι για το αν πρέπει να υπάρξει απευθείας διάλογος με τη Ρωσία.
Οι χώρες της Βαλτικής στηρίζουν τη γραμμή Kallas και προειδοποιούν για ρωσική παγίδα.
Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Maxime Prévot, δήλωσε ότι:
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν την εμπλοκή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία».

Επιφυλάξεις από Παρίσι και Βερολίνο

Παρά τις πιέσεις για πιο ενεργό ευρωπαϊκό ρόλο, Γαλλία και Γερμανία εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικές.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι δύο χώρες θεωρούν ότι η χρονική στιγμή για επίσημο διορισμό Ευρωπαίου διαπραγματευτή δεν είναι ακόμη κατάλληλη.
Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο η Ευρώπη να εμπλακεί σε μια διαδικασία χωρίς σαφές αποτέλεσμα ή χωρίς ενιαία στρατηγική.

«Άλλο ο διαπραγματευτής, άλλο ο μεσολαβητής»

Ο Eide επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρηθεί ουδέτερος μεσολαβητής ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Όπως εξήγησε:
«Η διαμεσολάβηση σημαίνει ότι κάποιος πιο ουδέτερος προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πρέπει να βρίσκονται ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουκρανίας».
Μάλιστα παρομοίασε την κατάσταση με δικαστήριο:
«Στο δικαστήριο υπάρχει και ο δικηγόρος και ο δικαστής. Και οι δύο έχουν σημαντικό ρόλο, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη φοβάται νέα φάση του πολέμου

Οι συζητήσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί για πιθανή νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η ΕΕ βλέπει τη συνέχιση των ρωσικών επιθέσεων, την αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική στάση, και τη φθορά της Ουκρανίας, ως στοιχεία που απαιτούν πιο ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή.
Παράλληλα, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο μπορεί να οδηγήσουν σύντομα σε νέα διαπραγματευτική φάση, στην οποία η Ευρώπη δεν θέλει να μείνει εκτός παιχνιδιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης